-Stegte fisk i kæmpepande

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Stegte fisk i kæmpepande. Sagra del Pesce i Camogli (Liguria)


Camogli er en lille, gammel fiskerby øst for Genova på vestsiden af halvøen Portofino  (40 minutter med bumletog). Her holder man hvert år den anden søndag i maj Sagra del Pesce, der egentlig er en religiøs fest,  men som i 1952 blev udviklet til en folkefest for at tiltrække turister - dvs indenlandske turister.


I de forudgående dage i maj er der forskellige arrangementer i byen, f.eks. religiøse processioner og stort fyrværkeri  lørdag aften. Men det er søndagen, som er den store attraktion med bespisning af folk med fisk, som bliver stegt i en kæmpepande på Piazza Colombo nede ved havnen.


Den nuværende pande er i rustfrit stål. Den vejer 2,8 tons, har en diameter på 4 meter og et skaft på 6 meter, som rager ud over havnen. Her steger man  3 tons fisk  (30.000 portioner) i 3000 liter olie og deler ud til beboere og turister.Tips.

I nogle turistguides omtales bespisningen som gratis. Det er ikke helt korrekt mere, man skal nemlig have en billet, som kan opnås på forskellige måder. Udenlandske turister, der kommer til festivalen bør straks starte med at sikre sig en billet ved en af de officielle boder, og de skal nok regne med at betale 5 euro, hvis man da ikke hellere vil købe årets festival-minde-platte i keramik.

Overskuddet går til godgørende formål.


Det starter med, at præsten velsigner panden kl 10.00. I 2015  var der så stort run på friturestegningen, at man foretog den 2 gange: fra kl. 10.15 til 12.30 og fra kl. 15 til 17.30.


En lille note: der er ikke mange fisk igen i bugten ud for Genova på grund af forurening og overfiskning. Så der er enten tale om ferskvandsfisk eller importerede fisk.


Links

Camogli - Sagra Del Pesce (ita)

Camogli turismo (ita)

Wikipedia om Camogli (ita)


kontakt:  info@prolococamogli.it

.

Oppe i byen kan man på en mur finde den forrige pande, som var af jern, Her kan man også læse om festivalens historie.


/jee