-Asger Jorn - Albissola

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Casa Museo Villa Jorn. Albissola (Liguria)


Der kan være flere grunde til at besøge Casa Museo Villa Jorn

i Albissola vest for Genova. Hvis man interesserer sig for kunstneren

Asger Jorn, er det oplagt. Andre vil kunne nyde et hus med mindst

25 hyggekroge og en fantastisk udsigt ud over havet. Endvidere er der i Albissola Marina en stor samling keramik-værksteder og - forretninger, som er et besøg værd.


Asger Jorn købte i 1957 et forfaldent hus på en stor grund langt oppe på bjerget, og med en lokal murer Umberto Gambettas  hjælp blev det indrettet til atelier og beboelse for familien.

Huset blev i 1973 testamenteret til Albissola kommune med henblik på et museum, som endeligt åbnede i 2014. Det er en flot løsning, selvom det selvfølgeligt har været en klods om benet på en lille italiensk kommune at skulle åbne et museum for en udenlandsk kunster, der nok var "mest verdensberømt i sit hjemland" - og uden at det officielle Danmark kunne formå sig til at komme til åbningen !


Der er flere originale Jorn-værker malet på væggene og ellers mosaikker i havegange, hus, pejs og trappe lavet af lokale potteskår sammen med mureren Umberto. Og ellers er der et hus og en have, der udstråler rammen om et kunstner- og familieliv med børn og  mange

gode venner.


Åbningstid: sommeren 2015: tirsdag 10-12, torsdag 15-17, lørdag 10-12 og 16-18, søndag 10-12. Gratis adgang.


Adresse: Via Gabriele d'Annunzio 8, Albissola Marina.

Fra kystvejen er der skiltet kørevej hele vejen op til huset - Via d'Annunzio er en forlængelse af Via Nomaxio.


Det er ikke et overrendt museum, men kommunen sender en medarbejder forbi med en nøgle i åbningstiden, for at se om der skulle være kommet gæster. Kontakt forinden telefon: 019 400291 eller email: cultura@comune.albissolamarina.sv.it


Man må ikke fotografere inde i huset uden tilladelse fra Jorns rettighedshavere i Danmark !


Offentlige transportmidler: tag toget til Albissola (med bumletog ca 50 min fra Genova) - gå ned ad Corso G. Mazzini til kystvejen Via Aurelia - drej til højre og fortsæt mod vest ad vejen gennem Albissola Superiore til Albissola Marina - se midt i byen efter skilt  til Villa Jorn - følg skiltene - i alt en lille times spadseretur. På tilbagevejen kan man skyde genvej ad stier og trapper ned ad bjerget.


 

Der findes også en bog om Asger Jorn i Albissola


Lars Morrel: Asger Jorn ad  Albissola . Asger J.'s venner,  2014    ISBN-13:9788799572021  (link til Saxo)


/jee