12.09 Det moderne Rom

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Det moderne Rom.

Ved: Henning GalmarTid:  torsdag den 12.09.2019  kl 19.30
Sted: Hasseris Kirke, Krypten. Thorsens Alle 2, 9000 Aalborg


Medlemmer:  gratis adgang.

Ikke-medlemmer:  kr 50-


Arrangementet afholdes lige efter generalforsamlingen. Tilmelding gælder begge arrangementer.De fleste, der besøger Rom, kommer først og fremmest for at se arven fra byens lange og spændende historie.

Foredraget vil prøve at åbne blikket også for den modernisering af byen, der tog sin begyndelse, da Rom blev hovedstad i det samlede Italien. Det indebar radikale ændringer af byen, men har også medført eksempler på vellykket og raffineret genbrug.


Desuden skal vi se nærmere på ultramoderne arkitektur.

Tilmelding på formularen nedenfor  (hvis ikke allerede tilmeldt med generalforsamling)

Mine indtryk.
Vi var en 25 personer der var mødt op for at høre Henning Galmar fortælle om Det Moderne Rom.

     

HG begyndte med at fortælle om hvordan han for mange år/60 år siden blev bidt af Rom. Først Det klassiske Rom så Kirkens/Pavens Rom og så Det 3. Rom og måske inden aftenen var omme “Var det måske Det 4. Rom” der var tale om!

Det 3. Rom tog sin begyndelse d. 20. september 1870.
Franskmændene havde indtil da beskyttet Rom men de havde nu trukket sig tilbage.Og så blev der “Hul i bymuren” - hullet blev lavet af norditalienere.

Det Nye Italien var en helt ny start. Det moderne Rom tager sin begyndelse.Pavens sommerpalads i Rom blev inddraget til kongen Vittorio Emanuele II. Denne herre var Italiens første konge efter den italienske samling i 1861.
Og så blev Rom en sekulær hovedstad altså en officiel neutral by iht. religion. Kejser Diclotians Termer bliver udgangspunkt for Det Nye Rom og Via Nazionale bliver Romas nye hovedvej. Jeg kommer i hu da jeg spankulerede op og ned ad denne for godt 3 år siden med henblik på at købe sko! Et sandt Eldorado befandt jeg mig i!

Men Det Gamle Rom får lov til at leve videre i Det Nye Rom - ex. gamle bygninger bliver en del af nye bygninger altså der er tale om en kontinuitet.

I 1878 dør kongen og han havde ønsket at blive begravet i Norditalien da han stammede derfra - men nej han blev begravet i Pantheon.

Han blev æret efter sin død iht. Altare della Patria - Fædrelandets Alter. Ja kært barn har mange navne siges der jo og monumentet kaldes ex. også Skrivemaskinen.
En statue af kongen til hest står foran bygningen.
At bygge Fædrelandets Alter var et kæmpe projekt. Ex. blev en stor del af Capitolhøjen gravet ud. De 2 firspand på hvert “Tårn” kom til i 1930.


I Det Nye Rom blev penge tjent iht. interesser ex. tjente en krigsminister - betegnelsen i dag er forsvarsminister - mange penge ved at have opkøbt grunde og huse og så sælge disse igen til Det nye Rom.

Efter Første Verdenskrig - i Italien omtales denne som La Grande Guerra - overtager fascisterne magten i Italien. I 1922 fandt La Marcia su Roma sted og Benito Amilcare Andrea Mussolini kaldet Il Duce blev Italiens diktator.

Og dette regeringsskift kom til at præge mange bygninger og pladser i Rom.

Ex. Foro Italico opr. Foro Mussolini et sportskompleks med plads til 300.000 mennesker var beregnet til at være stedet iht. at hylde diktatoren.

Mussolini kunne ikke lave om på Det Første Rom men udenfor murene “fuori le Mura” kunne han skabe Et Nyt Rom. Og man begyndte at bygge EURbyen -"Esposizione Universale Roma”. Denne skulle fejre 20året for fascismens indførelse i Italien. Men

 2. Verdenskrig satte en midlertidig stopper for projektet.


Efter krigen genoptog man projektet, og gamle fascistiske arkitekter blev hidkaldt og så blev der bygget igen i stor stil.
Og et nyt niversitet blev bygget.

Det Nye Rom er præget af kontinuitet - som at sammenligne med et løg der har mange lag der kan skrælles af. Se - se igen - og genbrug!
Ex. et tidligere elværk der nu rummer stauer.
Et musikhus der iflg. Tom Frandsen - et agtværdigt medlem af vores forening -  “ligner en bænkebidder” - ja en sag kan ses fra to/mange sider!


Modehuset Fendi har hovedsæde i EURbyen, mens modehuset United Colours har butik lige overfor Trevifontænen, hvor de gamle

søjler på fineste vis er en del af den nye bygning.


HG viste et billede fra filmen La Dolce Vita af instrueret af Frederico Fellini hvor fotografen med efternavnet Paparazzo er på spil med sit kamera!
Og ja så er grunden lagt til vor tids paparazzifotografer og resten er vist historie!

Slutteligt præsenterede HG os for en stump af filmen Roma/Frederico Fellini hvor vi under jorden iht. udgravning af metroen i Rom bliver ført tilbage i byens historie til Det Antikke Rom!

Jo et særdeles spændende foredrag leveret af En Kender På Sit Felt - et foredrag der gav indsigt i en bys fortid og nutid og ligeledes løftede en flig iht. byens fremtid.

En aften - der bare fløj afsted - i godt selskab og med et foredrag der blev leveret på fornemste vis iht. “Aktindsigt” på en humoristisk måde var forbi.
En forrygende start på en ny sæson i vores forening.

Birgitte - medlem af bestyrelsen.


Læs  om aftenens vin på siden:   Dantevinen - Aftenens vin


Via l’Inverno Rosso Poggio a Rofani

IGT Toscana Rosso