21.11 Matera og I Sassi

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Matera og I sassi
Ved Gisella Paccoi

Billedforedrag på letforståeligt italiensk med Gert som tolk


Tid:   Torsdag den 21.11.19  kl 19.30
Sted: Hasseris Kirke, Krypten. Thorsens Alle 2, 9000 Aalborg


Medlemmer:  gratis adgang.

Ikke-medlemmer:  kr 50-

Gisella Paccoi udgiver  web-tidsskriftet  Dante Racconta, som man kan abonnere på.


Se hvordan på OpslagstavlenMatera er en by og en provins i regionen Basilicata i det sydlige Italien. Byen har ca 60.000 indbyggere og er kendt på grund af I Sassi di Matera, et område der siden 1993 har været optaget på Unesco's liste over verdens kulturarv.

Sassi er betegnelsen for huleboliger, og hele den ældste del af byen består af boliger, der er hugget ind i klippen. Nogle af dem er meget enkle, men der findes også sassi med adskillige rum og med facader, så det ikke umiddelbart kan ses, at der er tale om huleboliger.

Der findes også kirker, der helt eller delvist er bygget som Sassi. Geologisk består området af porøs kalksten, der gør det relativt let at udhugge klippehuler. Også i byens omegn findes der adskillige klippehuler; men det er enestående, at der i Matera findes en hel by bestående af klippehuler.

I Sassi di Matera er beskrevet i Carlo Levis bog, Kristus standsede ved Eboli, hvor han skildrer området i 1930'erne som utroligt fattigt og sygdomsplaget på grund af manglende kloakering og rent drikkevand.

I 1954 besluttede den italienske stat, at området ikke mere skulle anvendes til beboelse, og at der skulle opføres nye boliger til beboerne. Det var dog først omkring 1970, at dette projekt var endeligt gennemført. Området forfaldt herefter i nogle år, indtil der opstod bevidsthed om det enestående i området. I dag fremstår området i god stand og besøges hvert år af mange turister.
(kilde: wikipedia)

Tilmelding på formularen nedenfor. Tilmeldinger til foredraget 
"Garibaldi og Anita" overføres automatisk.

Torben Hangaards foredrag: Garibaldi og Anita må desværre aflyses på grund af sygdom

I stedet har vi følgende foredrag.


Tilmeldinger overføres automatisk til det nye foredrag. (Hvis du ønsker at framelde dig, så send en mail til danteinordjylland@gmail.comMine indtryk

Se alle slides til Gisellas foredrag som pdf -
klik her og vent

En ca. 30 personer var på en mørk og våd efterårsaften mødt op for at høre Gisella Paccoi assisteret af Massimo Scudo fortælle om Matera ed I Sassi. Foredraget blev “serveret” på Italiensk dog var tempoet ikke i højeste gear af hensyn til tilhørernes forskellige tilgange til det italienske sprog.


Og vi havde endnu en sikkerhedsline iht. sproget da Gert på fornemste vis agerede som tolk. Gert lagde i sin præsentation af foredragsholderen og hendes assistent vægt på at Gisella og Massimo taler fremragende italiensk og ja så var tonen ligesom lagt da nævnte entrambi sono italiani!

Gisella lagde ud med at præcisere hvor byen Matera ligger og hvordan det er lettest at komme dertil.
Già, ma... dov’e?


Hun slog fast med syvtommersøm at det er lettest at komme dertil i bil og så er der jo lige den sidegevinst at man nok når at få set en 6-7 andre steder forinden!


Matera ligger i regionen Basilicata i den sydlige del af Italien.
Matera er ikke ret kendt af italienere nord for Rom.
Matera er kendt pga. I Sassi di Matera. Og området blev i 1993 optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv.

Gisella fortale hvad der havde lagt grunden til byens/grotternes/klippehulernes tilblivelse - il sasso betyder på italiensk sten - Matera ligger mellem 2 slugter og undergrunden består overvejende af kalk. Og vandet kan let grave sig ind kalksten. Grotte + stejl højderyg = et sikkert sted - tilflugtssted - beboelsessted - man er i ly for mange ting!


Vi fik indblik i hvordan området har udviklet sig gennem historien og hvordan mennesker har levet der iht. tidens gang. Men i 1986 kom reglerne om Coservazione e recupero dei rioni Sassi, Matera.


Matera var blevet en skamplet for Italien da forholdene i klippeboligerne var blevet yderst sundhedsfarlige og beboerne måtte forlade disse.

Grotterne er nærmest små huse/lejligheder. Facaden ligner den på sådannne. Og omkranser en gård der er centrum og her plejede man il vicinato altså man kom hinanden ved som naboer!


Gisella påpegede at Le Donne Anziane tit og ofte sad nel cortile og lavoravano a maglia og fik talt om mange ting! Og de sad iht. lysets indfald i gården. Jeg kommer til at tænke på konerne foran guillotinen under Den Franske Revolution! Om disse sagde man jo at de lod en maske tabe for hvert et hoved guillotinen kappede af!


I gården var der en ovn og den var man fælles om - men det der skulle i ovnen lavede man hjemme (fatto in casa).Temperaturen i grotterne = ca. 15 grader og således ideel til opbevaring af vin.


I dag er I Sassi et meget besøgt turistmål. Og man har samlet så meget som muligt ex. i en bolig i turistøjemed - der er forskel på boligernes størrelse.

Vi så under foredraget små videoer fra området bl.a. med et stativ til opvarmning af senge - den store seng i hjemmet var høj og derfor var der plads til et sådant stativ under sengen - i denne seng kunne der være fire personer - andre afhængig af alder og størrelse måtte sove i ex. udtagne skuffer. Og pladsen under den store seng blev også brugt til opbevaring af ting da det gjaldt om at udnytte pladsen i boligen bedst muligt.

Og muldyrene havde man indenfor - og disse gav varme til menneskene.

Vi så video fra Il Nubifragio d. 12. november 2019! Sikke ødelæggelser dette skybrud forårsagede i området!


Gisella rundede foredraget af med video iht. fester der holdes i Matera og gode historier - “italienerne elsker gode historier.”


Og så er der Il Culto dei Morti a Matera! “De døde blev begravet ovenover kirken og de levende var så nedenunder - pladshensyn.” Og så er der kirken Chiesa del Purgatorio a Matera med de mange symboler på døden der minder os om at vi alle skal den vej.

Og maden og drikkevarer fik vi også lige “en mundsmag” på - ex. Pasta tirata con sugo di pezzente - en ret som oprindelig blev lavet i fattige hjem.


Og vin i forskellige prisklasser. Og skal man sove i Matera så rådede Gisella til at man ikke vælger hoteller men at man bor hos lokale - så fornemmer man mere Il Folclore.

Gisella assisteret af Massimo leverede et foredrag der i den grad gav os tilhørere noget at tage med hjem af såvel iht. til det italienske sprog som iht. viden. Og ja så kommer man jo ikke helt udenom “At italienerne også taler med hænderne!”


/Birgitte - medlem af bestyrelsen.

Efter foredraget kunne man købe Gisella Paccoi og  Massimo Scudos italienske bog Venti Raeggioni til arrangementpris.


Parret har også åbnet en podcast med italienske tekster

Læs  om aftenens vin på siden:   Dantevinen - Aftenens vin


2018 Via l’Inverno Rosé
Poggio a Rofani