13.01 Operation rene hæ....

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Mandag d. 17. Feb. 1992 , sent på eftermiddagen, blev direktøren for det store hospital og plejecenter i Milano, Pio Albergo Trivulzio , Mario Chiesa, arresteret på sit kontor for pengeafpresning. Politiet konfiskerede under aktionen et beløb på 14 millioner Lire, som indehaveren af et rengørings-selskab netop havde afleveret til ham som betaling, Tangente, for en kontrakt med institutionen.

Operationen var blevet nøje forberedt af den milanesiske undersøgelsesdommer Antonio di Pietro og blev startskuddet til en lavine af korruptionsanklager mod fremtrædende italienske politikere på såvel lokal- som landsplan med faldet af den store socialistleder Bettino Craxi som det mest spektakulære resultat.

Konsekvenserne for mange store økonomiske konglomerater var katastrofale og på det politiske plan kan det sammenlignes med, at vi i Danmark så Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti, Venstre og Det radikale Venstre gå totalt i opløsning indenfor ca 2 års på grund af deres folkevalgtes personlige økonomiske grådighed og magtmisbrug.

Operation Rene Hænder

Le mani pulite og Tangentopoli


Ved: Cand. Mag. Gert Schwaner


Tid:   Mandag den 13.01.20  kl 19.30
Sted: Hasseris Kirke, Krypten. Thorsens Alle 2, 9000 Aalborg


Medlemmer:  gratis adgang.

Ikke-medlemmer:  kr 50-

Tilmelding på formularen nedenfor 


Mine indtryk

En 35 personer var mødt op for at høre Gert fortælle om Operation Rene Hænder: Le Mani Pulite og Tangentopoli. Tangentopoli=Milano. Sidste - en leg med ord jf. Paperopoli=Anders And. Og på Gerts entusiastiske levende og humoristiske facon fik vi serveret et foredrag af høj karat.


Gert startede med at slå fast at det var et tørt emne han skulle fortælle om og at han havde været nødt til at begrænse sig en del iht. emnets omfang. At der var tale om en sand historie.


Mandag d. 17. februar 1992 blev Mario Chiesa direktøren for det store hospital og plejecenter i Milano, Pio Albergo Trivulzio, arresteret på sit kontor for pengeafpresning. Han blev arresteret netop som han havde modtaget penge = tangente = bestikkelsessum.

Denne sum var betalt af ejeren af det rengøringsselskab der havde “vundet licitationen” iht. rengøring på Centret. Der var tale om et beløb på 14 millioner lire. Mandens navn var Luca Magni. Og han havde anmeldt afpresningen til politiet.
Politiet bad Antonio di Pietro undersøgelsesdommer ved retten i Milano om at forestå undersøgelsen af sagen. Undersøgelsesdommerne bar i retten togaer jf. Det Antikke Rom.
Så rullede lavinen med korruptionsanklager mod fremtrædende politikere og faldet af Bettino Craxi der repræsenterede Det Italienske Socialistparti var nok det der gav størst genlyd i krogene.

Fem store politiske partier krøllede så at sige sammen anklaget for korruption.
Der blev lavet Un Vocabolario di Mani Pulite og i denne kunne man se hvad anklagerne bestod af ex. embedsmisbrug og svindel iht. hvem der fik en licitation.
Varetægtsfængslinger blev foretaget og “man” var meget isoleret iht. disse. Dette for at de anklagede kunne få stof til eftertanke ex. “hvad fortalte de andre?”
De politiske partier havde delt embeder imellem sig og partifunktionærer besatte disse embeder. Penge var blevet betalt for at betale: pizzo - mazetta(bestikkelsessum). Ordet klient blev brugt. Ligeledes et begreb fra Antikkens Rom. Altså et afhængighedsforhold.
Mario Chiesa skulle gøres mør og sad varetægsfængslet forladt af så at sige alle. En noget “morsom historie” er at hans ex.kone var gal over at hendes underholdsbidrag nu ikke havde samme dimension som da Chiesa var direktør! Og hans samlever var rasende!
Da Chiesa begynder at åbne op for “godteposen” - han havde da siddet varetægtsfængslet en måneds tid oplyser han at tangenterne ex. gik til Milanos borgmester. Chiesa gik selv efter borgmesterposten i Milano.


I 1992 5.-6. april var der parlamentsvalg i Italien, lige efter afslutningen af Den Kolde Krig. Og kommunistpartiet blev det andet største parti. TV-monopolet blev brudt. Italien fik en borgerlig koalitionsregering. Det var ikke uden omkostninger at være undersøgelsesdommer - to af disse blev dræbt under attentater. Og på den anden side af gærdet var der forretningsledere der begik selvmord. En meget væsentlig grund til at sagen kunne trævles op var det faktum at di Pietro smed skrivemaskinen ud og gjorde brug af computeren En sådan kunne krydstjekke data og vidneudsagn kunne så lettere afstemmes. Undersøgelsesarbejdet havde været under stor mediebevågenhed og undersøgelsesdommerne talte gerne med pressen. I undersøgelsesarbejdet havde man set en Dominoeffekt af dimensioner da 4500 personers forhold var blevet undersøgt. 50 milliarder årligt havde korruptionen betydet og landet var på fallittens rand.

Hvorfor havde korruption været accepteret? Jo så længe de der var med i gamet spillede en rolle i samfundet så OK! “Cosi fanno tutti!” Antonio di Pietro blev - nærmest - udråbt som folkehelt! I 1994 smider han togaen og forlader sin stilling ved retsvæsenet måske var han bange for selv at blive kompromitteret - han stiller op som politiker! Gert viste på tavlen påskriften: I politici non hanno smesso di rubare, hanno smesso di vergognarsi. Man kunne tydeligt mærke at Gert havde gjort sit hjemmearbejde ned til mindste detalje og det kom i den grad os tilhørere til gode. Vi fik virkelig valuta for pengene!


Efter foredraget blev Gert selv offer for Mazetta for som Carl sagde til Gert da han overrakte ham foreningens sædvanlige gave: “Her har du så nogle Tangenter!”


Birgitte/bestyrelsesmedlemLæs  om aftenens vin på siden:   Dantevinen - Aftenens vin


2018 Syrah Castore, IGT Toscana

Azienda Agricola Chiara Vinciarelli, Cortona Agriturismo Via della Stella