09.04 Italiensk politik

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Italiensk politik. Italien et år efter det politiske jordskælv


Ved Bernhard Hagen


Tid:  Tirsdag den 09.04.2019  kl 19.30

Sted:   FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg 


Medlemmer:  gratis adgang

Ikke-medlemmer:  kr 50-


Et år er gået siden der blev vendt fuldstændig op og ned på det politiske landskab i italiensk politik. Ved valget 4. marts 2018 blev de gamle magtpartier, Forza Italia og Partito Democratico, reduceret til ukendelighed og to store protestpartier, 5-Stjernebevægelsen og Lega, fik flertal og dannede den første ”populistregering” i et stort europæisk land. 


Hvordan er det gået siden da? Hvad har regeringen fået gennemført? Hvordan med forholdet til EU og euro-samarbejdet? Er det politiske system ved at udvikle sig i autoritær, fascistagtig retning? Hvor længe holder regeringen? 


Bernhard Hagen er cand. mag i historie, samfundsfag og italiensk, universitetscensor og tidligere ansat som lektor på Aarhus Katedralskole.Mine indtrykBernhard Hagens foredrag om M5S-Lega regeringen gav os et up-to-date indblik i italiensk politik med fokus på, hvad der er sket efter det ”politiske” jordskælv for 1 år siden.


Foredraget var disponeret over 1) De politiske partier, 2) Valget den 4/3 2018, 3) Regeringsdannelsen 4) Regeringens mærkesager 5) Konsekvenserne og 6) Hvor længe holder regeringen?


Bernhard Hagen fremhævede, at Italien er first-mover på en regering dannet af to populistpartier.


Vi blev grundigt indført i valget, partierne, frontfigurerne underbygget af statistik, historie, økonomi og andre italienske samfundsforhold. Foredraget gav et billede af hvordan og hvorfor Italien er, hvor de er i dag.


Bernhard Hagen konkluderede sidst i sit foredrag, at Italiens økonomi er svækket, EU-valg hjælper ikke, politikerleden daler, undersøgelser viser en større tro på demokratiet som styreform og større tillid til institutioner (kirken og paven dog undtaget), M5S er mindre infantilt, mere realitetsorienteret, LEGA (måske) ved at blive mere moderat, og at der er stærke folkelige reaktioner mod racisme.

Bernhard Hagen konstaterede, at han altid tager fejl, når han spår om fremtiden; men han tror på en ren højreregering, hvis denne regering falder, og det er sandsynligt, at den falder pga. de økonomiske udfordringer.

Os der deltog i foredraget tirsdag aften blev meget klogere på Italiens nutid!


/Ellen ThomsenLæs  om aftenens vin på siden:   Dantevinen - Aftenens vin


2018 Rosa del Castagno
Fabrizio Dionisio