-12.10 Familien Borgia

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Familien Borgia. Ved Torben Hangaard


Tid: Onsdag den 12.10.2016 kl 19.30             

Sted: FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


Forfatteren og tidligere sognepræst Torben Hangaard, der har skrevet flere anmelderroste bøger om nogle af renæssancens mest farverige og dramatiske personer i Italiens historie, fortæller om familien Borgia, som med udgangspunkt i pavemagten gjorde Vatikanstaten til deres personlige fyrstedømme og en intrigant magtfaktor i Italiens og til dels også Europas historie.

Vi er i Dante i Nordjylland meget stolte og glade for at kunne give  vores medlemmer mulighed for at få denne fantastiske periode præsenteret med såvel facts som spændende og fascinerende historier af en meget efterspurgt foredragsholder.


Tilmelding på formularen nedenfor.


Læs om

Mine indtryk.


Ca. 20 af foreningens medlemmer var mødt frem til foredraget om de spanske paver i Rom, Borgiaerne, holdt af den danske specialist på området, forfatter og tidligere sognepræst, Torben Hangaard fra Odense.

Det var synd for de resterende 2/3 af foreningens medlemmer, at de ikke fik andel i denne oplevelse.


Torben Hangaard tog os med på en veritabel Tour de Force gennem 1400-tallets romerske historie med Borgiaerne som den røde tråd.


Hvis tilhørerne havde forventet en traditionel historisk fremstilling af denne renaissanceperiode malet i Fra Angelicos eller Boticellis sarte farver, så fik de sig en veritabel overraskelse, for den odenseanske forfatter malede med farver og kraft, som stod han med Caravaggios palet.

Med udgangspunkt i 1300-tallets eksilering af pavemagten fra Rom til Avignon og diverse modpaver fik vi anbragt Borgiafamilien i Rom med Alonso som pave Callistus III og senere hans nevø Rodrigo som pave Alexander VI.

Sidstnævnte pave havde som kardinal fået 4 børn, hvor især sønnen Cesare og datteren Lucrezia spiller dramatiske roller i Vatikanstatens farlige balancegang mellem Frankrig, som blev støttet af fyrsterne i Norditalien og Spanien, som blev støttet af Kongeriget Napoli (Kongeriget de 2 Sicilier).

Borgiafamilien er blevet udstyret med et ualmindeligt dårligt rygte, men som Torben Hangaard anførte, så skyldtes dette i høj grad, at det var deres fjender, der havde ført pennen.

Machiavelli gik imod strømmen og benyttede i sin bog Fyrsten (Il principe) Cesare som eksempel på en fyrste, som forstod ikke at ænse ry for grusomhed, når det gjaldt om at opretholde enighed og trofasthed hos sine undersåtter.


Som Torben Hangaard betonede, så må historiens personer dømmes på deres egen tids præmisser.


/Gert Schwaner