-14.12 Vandretur og Tombola

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Vandretur og Tombola


Tid: Onsdag den 14.12.2016 kl 19.30             

Sted: FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


Årets julearrangement består af 2 dele: Dunne Plenge fortæller om en vandretur i Umbrien; efter en kort pause  er der Tombola Napolitana.


Dunne fortæller i sit oplæg:

"Via di Francesco er en pilgrimsrute, der går fra Canterbury til Rom. Min mand og jeg har kun gået en lille del af den, nemlig i Umbrien, men det var så fantastisk, at vi gjorde det en gang mere - og kunne finde på at gøre det igen.

Det fantastiske er, at hver eneste by har en historie: Spello, Assisi og Spoleto for at nævne et par,og naturen er en åbenbaring, i hvert fald om foråret, hvor der er blomster overalt.

At selve vandredelen er overkommelig for også seniorer, er med til at højne oplevelsen. Der  er ikke overrendt, og uden at være millionær kan man spise og bo godt. Jeg vil gerne give oplevelsen videre som inspiration til et rejsemål for jer".

Efter en pause fortsætter vi med:

Tombola Napolitana - det lapidariske, legendariske, letforførende, lidetlødige,  ludomanske, luigianske og uforenelige napolitanske bankospil, som hver gang ender med en forfærdelig historie.  Denne gang også med sidemandsgevinster  (guadagni al vicino di sedile).


Hør engang hvad der skete sidste år   (klik-vent-skru op)
Mine indtryk


Vandretur.


"Vi gik rundt på Cammino di Francesco og besøgte byerne i Umbrien, fordi vi godt kan lide det", fortalte forhenværende gymnasielærer Dunne Plenge. Ikke for sindets renselse eller fordybelse eller hvad andre nu måtte finde på for en pilgrimsrute. Nej, det er højderne med udsigten over dalene og glæden ved at gå langs floderne og komme til en lille landsby, hvor der kun er 2 mennesker i restauranten og ingen spisekort, og værten derefter kommer med den ene ret med omelet, efter den anden med trøfler og så en tredje og så en fjerde og så videre uden at vi kendte retternes navne - det hele billigt-billigt.


Vejret skiftede nogle gange, men regntøjet var medbragt, og etaperne ikke planlagt længere end at det var overkommeligt og gav  sund træthed. Overnatning var hver gang bestilt i forvejen.


"Engang syntes jeg",fortalte Dunne til sidst,"at en stav var noget man brugte lige før graven". Men hun fik sammen med manden købt et par vandringsstave i Gubbio og lærte, hvor aflastende det kan være at støtte sig til noget, og hvordan staven mange gange hjalp en fra at glide på vej ned ad en sti.


Foredraget var i høj grad en opfordring til selv at prøve denne rute rundt i Italien. Man kan købe færdige vandreture, hvor alt er bestilt på forhånd, og bagagen i forvejen bliver bragt frem til næste planlagte overnatning - eller man kan selv planlægge en vandring. Måske - som en tilhører foreslog - på mountainbike.


Tombola.


Derefter fortsatte aftenen med napolitansk bankospil, hvor man samtidig spinder en vanvittig historie om jomfruer, soldater, djævle, prælater, skærdsild, nøgne damer på altaner og meget andet

Meldingerne er: quaterna = 4 i samme række, cinquino = 5 i samme række, og tombola = hele pladen.


Som noget nyt i år var der sidegevinster. Aftenens topscorer fik hele 3 gevinster. Tilføjelse: fremover kan man ikke få cinquino på samme række, som gav quaterna.


Læs og hør historierne fra tidligere år på siderne for 2014 og 2015

Vi var omkring 20 til denne hyggelige aften, hvor også en gæst - Flavio Serra  - havde indrettet en lille italiensk boghandel i et hjørne. Jeg købte en samling historier af Beppe Foglio til at slappe af med i juledagene.

/Jesper E.