-12.10 Før turismen

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Nordjyder i Italien før turismen


Ved:   fhv. museumsinspektør Viggo Petersen

Tid:    Torsdag den 12.10  kl 19.30

Sted:  FOFs foredragssal, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg


Medlemmer:  gratis adgang.

Ikke-medlemmer:  kr 50-


I vore dage er det jo ganske almindeligt at rejse til Italien som turist, men også før turismen blev et kendt begreb, havde folk mange gode grunde til at tage dertil. Nogle af de årsager, som fik folk til at rejse den lange vej, vil blive nævnt, men vi vil i vores kreds indskrænke os til at omtale nordjyder. For mere end 2.000 år siden var der således kimbrerne, som måske stammede fra Himmerland. Mere fast grund under fødderne får vi, når vi når op i kristen tid, hvor den katolske kirke gav anledning til samkvem. Senere er mange nordjyder blevet uddannet ved italienske universiteter, og de unge nordjyske adelige, som skulle være verdensmænd, opsøgte steder, hvor det italienske sprog taltes særligt smukt.


Alle veje fører til Rom. Her Hærvejen:

Mine indtryk

Vi var  en godt og vel 25 personer der var samlet til foredrag om “Nordjyder i Italien før turismen.” Foredragsholderen var fhv. museumsinspektør ved Aalborg Historiske Museum Viggo Petersen. Og han serverede os en viden på en yderst underholdende måde.

Foredraget startede med at vi så et billede af Cimbrertyren på Vesterbro i Aalborg.

Og hermed fulgte fortællingen om Cimbrerne der drog til Italien og blev udslettet på italiensk jord - de blev udslettet af romerhæren i et slag. Cimbrernes herkomst er der tvivl om men de skulle muligvis stamme fra Himmerland. Cimbrertyren er skænket af De Danske Spritfabrikker.


Dernæst hørte vi om “Uheldige Korstogshelte” der drog til The Holy Land men ikke kom i kamp da Saladin den muslimske hærfører og kong Richard Løvehjerte havde sluttet fred. Korstogsriddere kunne sejle fra Venedig til The Holy Land. Og vil man vide mere anbefalede VP bogen af Gert Jensen “De Uheldige Korstogshelte.”

Pilgrimme drog også til Italien. Der er i Rom 8 pilgrimskirker. 

I kristen tid måtte Den Katolske Kirke sende folk til Rom for at bede om pavens tilladelse til ex. at bygge klostre. Og VP fortalte til megen morskab at da tilladelsen til at bygge Børglum Kloster var givet og “man” var kommet halvvejs! til Nordjylland måtte der gøres “En Ommer” til Rom da en ny pave var blevet indsat - den forhenværende af slagsen var nemlig død og en ny tilladelse skulle gives.

De italienske universiteter modtog også nordjyder der ex. kunne uddanne sig udi medicin/til læge. Der var anatomiske teatre - her kunne man lære at dissekere lig - og det første af slagsen blev bygget i Padova i 1490.

Og unge adelsmænd tog på såkaldte udddannelsesrejser i Europa og i Italien rejste de til steder hvor der blev talt “Særligt Smukt Italiensk.”

Vi så billeder af nogle af de nordjyske herregårde hvorfra unge adelsmænd var taget på uddannelsesrejse. Især omtalte VP Willestrup Gods hvorfra drengen/den unge adelsmand på 17-18 år Ove Juul var rejst ud og kom hjem som mand 6 år efter.

Ove Juul skrev en udførlig dagbog om sin rejse.


I Italien besøgte han byer som ex. Faro med “Mange Skønne Fruentimmere” - Venedig med “Mange Prægtige Paladser” - Bologna med “Loggia” - Pisa med “La Torre Pendente” - Rom med “Il Colosseo og Pantheon” - Napoli med “Vesuv” ...

Slutteligt omtalte VP kunstnernes rejser til Italien. Det var ex. muligt for dygtige elever på Kunstakademiet at få legater til at rejse ud for.


“Ikke alle der rejste ud kom hjem - der var ex. sygdom og død der kom i vejen.”


Et meget oplysende foredrag krydret med mange morsomme detaljer gav VP os - tak for det!


/Birgitte Højris Sørensen