-28.02 Italiens 4. mafia

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

 Italiens fjerde mafia - La Sacra Corona Unita

Ved: cand.mag. Helene Louise Knudsen

Tid:   Onsdag den 28.02.2018. Kl. 19.30             

Sted: Nørresundby Gymnasium.  Studievej 14, 9400 Nørresundby   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


**Obs sted er ikke FOF i Kjellerupsgade.


Helene er cand.mag. i Italiensk sprog og kultur med profil i Europas kulturelle identiteter fra Københavns Universitet.

I sin studietid, herunder i sit afsluttede speciale, har hun især arbejdet med mafia-kriminalitet.

I dette foredrag vil hun præsentere en lille bid af sin forskning om Italiens såkaldte quarta mafia, “La Sacra Corona Unita” fra Italiens hæl, Apulien.


Hvorfor kaldes La Sacra Corona Unita for den fjerde mafia? Hvad gør, at La Sacra Corona Unita kan kategoriseres som mafia, og hvad er forskellene og lighederne mellem den og den traditionelle mafia (eller rettere de traditionelle mafie)?


I sit foredrag vil Helene se nærmere på, hvordan fænomenet “mafia” adskiller sig fra anden organiseret kriminalitet. Hun vil beskrive forholdet mellem de tre traditionelle mafia-organisationer (Cosa Nostra, Camorra og ‘Ndranghetaen) og den såkaldte fjerde mafia, La Sacra Corona Unita. Med disse overordnede linjer vil hun så vidt muligt besvare spørgsmål såsom “hvad er mafia?”, “er La Sacra Corona Unita en rigtig mafia?” og sidst men ikke mindst “kan mafiaen bekæmpes?”.Tilmelding på formularen nedenfor

En væsentlig del af den organiserede kriminalitet i Puglia forekommer inden for rammerne af organisationen Sacra Corona Unita. Sacra betyder hellig og hentyder til, at nye medlemmer optages i organisationen ved en slags dåbshandling, hvor de afgiver en hellig og ubrydelig troskabsed, Corona er en hentydning til enten Jesus’ tornekrone eller Maria som dronningemoder, Unita betyder forenet og sammenligner medlemmernes sammenhold med perlerne i en rosenkrans.

I modsætning til de 3 mere kendte mafiaorganisationer, Cosa Nostra På Sicilien, Camorra i Campanien og Ndrangheta i Calabrien kender man ret præcist tilblivelseshistorien for SCU(Sacra Corona Unita). SCU blev grundlagt i 1983 af Giuseppe Rogoli i fængslet i Trani, hvor han afsonede en dom på 7 år for medlemskab af La Nuova Camorra i Puglia. I fængslet fik han konsulentbistand af 2 Ndranghetisti, hvorfor SCU på mange måder er et spejlbillede af Ndrangheta – og en samarbejdspartner. Den nye organisation blev allerede i 1990 stemplet som ’associazione di tipo mafioso’ af appeldomstolen i Lecce og i 1994 døbt den 4. mafia af den italienske anti-mafiakommission.

SCU udøver alle de velkendte mafiaaktiviteter, såsom narkotikahandel, smugleri, afpresning, åger, prostitution og hasardspil, men den korte vej over Adriaterhavet til Balkan giver også gode muligheder for illegal våbenhandel.

SCU er på en række områder forskellig fra de 3 gamle mafiaorganisationer, og en række karakteristika ved de gamle mafiaorganisationer viser, at SCU blandt andet pga sin unge alder er ny vin på gamle flasker.

Fællestræk ved Cosa Nostra, Camorra og Ndrangheta:

a.Opstået i 1800-tallet under en svag statsmagt.

b.Infiltration af statsmagtens lokale organer

c.Klient-patron agtig  ageren, som gjorde organisationen til mellemmand i forholdet borger-stat

d.En logeagtig liturgi, som iscenesatte en stram indre disciplin, hvor især kravet om ’Omertà ’ dvs total tavshed om organisationens eksistens, var det afgørende forsvar mod ordensmagten.

Siden Maxi-processerne mod mafiaen i 1980’erne har statsmagten i Italien lagt et konstant pres på mafiaorganisationerne gennem særlovgivning og et særligt vidneprogram, hvor ’angrende mafiosi’ såkaldte pentiti, hvis de virkelig ønsker at lægge alle kort på bordet og samarbejde fuldt ud med anklagemyndigheden, kan opnå straffrihed og en ny identitet.

Men så længe at mafiaen kan hvidvaske sine penge, så er kriminaliteten for lukrativ til at blive lukket ned, og dette blev bekræftet af undersøgelsesdommeren Giovanni Falcone, myrdet af en bilbombe i Palermo 23. maj 1992), som efterlyste en effektiv EU-lovgivning, som værn mod hvidvaskning af penge, men som Italien hidtil er det eneste land, der har indført.


/Gert Schwaner

Mine indtryk


Helene Knudsen, cand.mag. i italiensk sprog og kultur fra Kbh.Univ. 2016, holdt sit foredrag som en mundtlig udgave af sin kandidatopgave. Ideen til opgaven havde hun fået i forbindelse med et studiebesøg i Puglia, som udgør hælen i den italienske støvle.