-25.04 Scampia

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Bydelen Scampia - Napolis berygtede forstad

Ved: Luigi  D'Ambrosio


Tid:   Onsdag den 25.04.2018. Kl. 19.30             

Sted: FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


Bydelen Scampia - Napolis berygtede forstad - blev bygget i 1960erne med huse i form af store betonklodser som en decideret soveby med næsten ingen planlagt social eller kommerciel infrastruktur.

Bydelen blev i 2000-årene skueplads for voldsomme kampe mellem forskellige Camorra-bander.  Særligt omtalt blev "la faida di Scampia"

2004-2005 mellem  Di Lauro-klanen og udbrydergrupper derfra. Bydelen indgår i filmen Gomorrah.


Læs om bydelen og dens problematiske miljø f.eks. i den engelske artikel om Scampia i Wikipedia og en mere geografisk og fremadrettet beskrivelse i  den italienske artikel om Scampia

Tør man så besøge Scampia?


Ja, det gjorde jeg sammen med mine kursister, guidet af Scampia Trip Tour. Og det blev en meget spændende dag, hvor vi mærkede befolkningens entusiasme, for at forandre denne bydel og deres stolthed over resultaterne. Vi mødte ildsjæle som fortalte og fremviste deres historie ........ og alt det og meget mere vil jeg fortælle om i mit foredrag.

Mine indtryk

Mere end 40 medlemmer var kommet, for at høre Luigi D’Ambrosio fortælle levende om Bydelen Scampia - Napolis berygtede forstad - hvor de første Vele (store betonbygninger der minder om sejl på et skib) blev bygget i 1960, som en decideret soveby med næsten ingen planlagt social eller kommerciel infrastruktur.

Scampia blev centrum for organiseret kriminalitet (mafia). Bydelen blev Europas største narkosupermarked hvor opgangene blev afblændede og besat af narkosælgere med organiserede vagter.


Beboerne skulle bede om tilladelse til at komme ind.

Bydelen blev i 2000-årene skueplads for volsomme kampe mellem forskellige Camorra-bander. Særligt omtalt blev "la faida di Scampia" med mange dræbte.

I 2013 tog politikommisær Michèle Spina kampen op idet han ændrede meget på samme tid. Han fik dørene sprængte, anholdte bosser, fjernede tilbedningstederne, symboler og ændrede infrastrukturen.

Der har gennem mange år været modstandsbevægelser som er samlet under hovedforeningen Gridas, (Vågn op fra søvnen). Her er kulturværksteder, fodboldklubber som skal få de unge væk fra gaden. Ialt er der 120 foreninger. Deres årlige karneval har ligeledes stor betydning for bydelen der nu kræver social oprejsning.

Luigi var sammen med studerende på Scampia-trip-tours hvor de oplevede Scampias mange frivillige ildsjæle som viste rundt og fortalte om de mange projekter.


/Kirsten A