-25.01 Arkæologisk perle

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

En arkæologisk perle i Rom – og en vigtig kilde til vores viden om tilblivelsen af italiensk


Ved:  Henning Galmar

Tid:   Torsdag den 25.01.2018. Kl 19.30         

Sted: FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


Mellem Colosseum og Laterankirken ligger kirken San Clemente. Den er med rette verdensberømt, fordi den på forunderlig vis demonstrerer Roms ”lag”- med tre bygningskomplekser oven på hinanden.Foredraget vil give et overblik over den komplicerede bygningshistorie og redegøre for nogle af bygningens highligts - fra oldtidens kultrum for Mithrasreligionen over udsmykningen i den begravede oldtidskirke og til middelalderkirkens enestående apsismosaik.

I det midterste lag befinder der sig en velbevaret fresko fra omkring 1100, der fortæller en from legende, meddeler os lidt om den familie, der har betalt for at få den malet, og som endelig rummer en slags tegneserie med ”talebobler”, formuleret på den tidligste form for italiensk, kaldet volgare. Det billede vil vi studere nøjere.Mine indtryk


Mere end 30 personer havde lyst til at tilbringe denne torsdag aften i selskab med Henning Galmar og lytte til hans store indsigt i Rom, historie, arkæologi og denne aftens fokus: Basilica San Clemente.

Henning beskrev kirkens tre lag og tre forskellige historiske periode så levende, at vi fornemmede det levede liv, pragten, de små detaljer, men også fugten i de dybeste lag.

Undervejs i foredraget blev der trukket linjer til vor tids ”fake news” i 1100-tallets fresker, som indeholder tegneserier med italiensk dialekt.

Henning er en fremragende formidler, der har styr på årstal, personer og giver sin egen undren en mulig forklaring, hvilket gør det rigtigt spændende at lytte til (men også svært at referere). Hvis ikke du har besøgt Basilica San Clemente før foredraget, er nysgerrigheden pirret til næste besøg i Rom.

Indtil da blev der henvist til anden læsning bl.a.:


  • ”Genbrugskirker i Rom - når antik bliver til middelalder” af Maria Fabricius Hansen
  • ”Den katolske Kirke - i kunstens spejl” af Hans Jørgen Frederiksen
  • ”Klædt i purpur” af Dorrit Willumsen (med reference til en fresco med Justinian og Theodora)/Ellen Thomsen