-15.11 Mosaikker

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Italiens fantastiske mosaikker


Ved  : Inge og Niels Jørgen Lassen

Tid:    Onsdag 15.11  kl 19.30

Sted:  FOFs foredragssal, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg


Medlemmer:  gratis adgang.

Ikke-medlemmer:  kr 50-


Rom, Ravenna, Monreale, Aquileia, Spilimbergo. De findes alle steder: Mosaikkerne. Flere tusinde år gamle, byzantinske og helt nye og anderledes.

Vi vil tage jer med på en rejse til mange af de mosaikker, vi har set og beundret i Italien, fortælle om materialer og teknikker – og medbringe egne eksempler på mosaikarbejde.

Mine indtryk

Vi var ca. 25 til foredraget om mosaikker og fantastisk var det at høre og se begejstringen lyse ud af foredragsholderne. Niels Jørgen var fotografen og Inge fortælleren.

Inge har lavet mosaikker de sidste 15 år og er selvudøvende, men har deltaget i et ugekursus i Ravenna.

Vi startede med Nilmosaikken fra Palæstrina fra 100 år f.Kr. som viser Nilens vej fra Etiopien til Middelhavet. Dette blev inspiration for Pompeii og Herculaneum.

I Aquileia rummer Basilikaen 700m2 gulvmosaik, som er det tidligste eksempel på kristen mosaik i Vesten. Dernæst blev vi ført til Ravenna hvor Galla Placidias Mausoleum rummer de smukkeste mosaikker over temaet livet efter døden.


Vi kommer omkring domkirken i Venedig, Monreale i Palermo med 6000m2 billedmosaikker som skildrer både gammel og ny testamente.

Peterskirken har malerier som ved nærmere eftersyn viser sig at være glasmosaikker.

Efter renæssancen faldt interessen, bortset fra i Italien, men så steg den igen efter Gaudi i Barcelona.


I dag ser man mange nyere mosaikker i det offentlige rum som f.eks. en rundkørsel ved Gardasøen.


Efter pausen fortalte Inge om mosaikskolen i Spilimbergo og mosaikværkstedet i Orsoni hvor man fremstiller smalti (glasmosaikker) til bl.a. La Sagrada Famiglia.


Til slut hørte vi om hvordan man selv kan lave mosaikker og Inge viste medbragte mosaikker hun har fremstillet i sit eget værksted. Og de var meget smukke


3-dimensional mosaik udført af en anden kursist på mosaik-skolen./Kirsten Ahle