-11.11 Uvederhæftige erindr.

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Uvederhæftige erindringer fra Skive, Trøjborg og Rom


Tid: Onsdag den 11.11.2015 kl 19.30             

Sted: FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade  16, 9000 Aalborg   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


Lektor Johannes Thomsen causerer: ”… mens en historie normalt består af den erindring man har om den, så bliver det faktum, at jeg ikke husker historien, til selve historien.” siger Italo Calvino et eller andet sted. Da jeg ikke selv husker særlig godt, har jeg med Calvino, Moravia, Benni og andre italienske novelleforfattere som ghostwriters forsøgt at rekonstruere min hukommelse i en buket af ”Uvederhæftige erindringer fra Skive, Trøjborg og Rom”  -


https://johsthomsen.wordpress.com


Mine indtrykOm en aften med Johannes Thomsen

Det enkle kan fænge og fortællingen står skarpt på en baggrund uden kulisser. Der er kun en stemme og en mimik, som ikke virker indstuderet, men indlevet som en egenfortælling. Figuren i fortællingen er ikke kikset, for der er ikke noget forsøg på at være noget andet end det man er. Den naives distance til virkeligheden er ikke pinlig, men et eksempel på hjertets uskyld, som nok kommer til kort, men ikke taber. Thi figuren prøver aldrig at være andet end det han selv er og hviler på en vis måde beskyttet af sin egen uskyldige naivitet.


"Italo Calvino og Alberto Moravia har meget på hjerte i deres tid som forfattere og har også underholdt et litteraturelskende publikum i årevis. Senest kan man se et andet udslag af deres talent, nemlig det at en pensioneret gymnasielærer fra Viborg, Johannes Thomsen, bliver en levendegjort fortælling hvor man ikke som tilhører mærker den fine overgang fra forfatter til fortolker.

Metamorfosen er gennemført, og man får virkelig fornemmelsen af at den sympatiske jyde har været en naiv Marcovaldo i sin ungdom og ligeledes en godhjertet men forsmået bejler til et køn hvis rænker han ikke helt forstår.

Ud over underholdningsværdien er der et klart budskab af afmagt over for et uforståeligt samfund, hvilket får tilhøreren til at føle en sympati med en som man genkender i sig selv."


/Lasse


Vi var 14 fremmødte til  en overraskende aften.