-07.10 Olivenolie

 DANTE  I  NORDJYLLAND

    Forening for  Italien-interesserede                    danteinordjylland@gmail.com

Olivenolie. Ved Rie Boberg


Tid: Onsdag den 07.10.2015 kl 19.30             

Sted: FOF, Foredragssalen, Kjellerupsgade 16, 9000 Aalborg   

Medlemmer gratis adgang - ikke medlemmer kr 50


Rie Boberg fortæller om olivenolie - historie, dyrkning, produktion, kvalitet, sundhed og opskrifter.


Mulighed for små smagsprøver..

Onsdag d. 7. oktober afholdt Dante i Nordjylland et arrangement med foredragsholder og forfatter Rie Broberg, som fortalte om den italienske olivenolie, som udgør en base i la Dieta Mediterranea. Arrangementet var velbesøgt med 25 fremmødte, og Rie fortalte veloplagt om olivenolien, som hun har skrevet en p.t. udsolgt bog om med dejlige billeder af Anne-Li Engstrøm.


Ries interesse for olivenolie blev vakt, da hun sammen med sin nu afdøde mand, maleren Jørgen Boberg , erhvervede et gammelt hus i Toscana med en tilgroet olivenlund. Da hun befriede de gamle oliventræer for brombærranker, fornemmede hun deres skønhed og kraft og efter et enkelt år, hvor hun levede på naboernes råd og producerede en uspiselig olie, kastede hun sig over studierne af dyrkningsformer på en mere videnskabelig basis, som hen ad vejen blev en lidenskab for hende.


Træerne i hendes olivenlund viste sig at være en Autocton Mono Coltivar, som er en vækst, der har tilpasset sig abitatets særlige levevilkår og derfor er lidt mere resistent overfor parasitter og sygdomme.


Førhen blev oliven høstet omkring november, og alle frugter blev høstet samtidig og kørt til oliemøllen. Da olien bliver bedst, hvis den straks presses fra den modne oliven, er høstens begyndelse nu allerede i oktober. Hermed undgås dels,  at oliven angribes af oliefluelarver og dels, at allerede nedfaldne oliven ligger og rådner.


Også udvindingsprocessen er under kraftig forandring, idet den gamle metode, hvor oliven først blev æltet til en pasta, derefter presset hydraulisk og så centrifugeret, ikke eliminerede urenheder og udsatte produktet for skadelig oxydering. Nu er processen koncentreret i en  såkaldt Ciclo Continuo, hvor det drejer sig om at lukke systemet mest muligt for ilt og kontrollere temperaturen, så den ikke overstiger 28 gr. Det er det, der ligger bag udtrykket koldpresset. En højere temperatur forringer oliens kvalitet. Således bør forbrugeren også huske at opbevare sin olie omkring 12-15 gr., i mørk emballage og gerne et mørkt sted.


Hvad kendetegner en god olie: Et lavt syreindhold og en god balance mellem de 3 smagsindtryk: Dolce (blid, rund), amaro (bitter) og piccante( frisk, grøn). Jo tættere på produktionstidspunktet du får olien, desto højere er kvalitetet.


Steg i olivenolie med smør og undgå, at olien når rygepunktet. Husk, at hvis du har købt f.eks. 5 l olivenolie, så hæld olien på flasker, når dunken er halvtømt. Ellers oxyderer den for hurtigt og bliver harsk.


Aftenen sluttede med at prøvesmage olier fra Apulien. Hm! Skribenten foretrækker prøvesmagning af vin.


Rie citerer i sin bog Leonardo da Vinci: La vita dell’omo si fa delle mangiate. ‘ Man bliver, hvad man spiser’. Så køb aldrig andet end jomfruolie. Der er meget andet i resten!


/Gert S.


Mine indtryk.